VM for ungdom 2019
VM for ungdom 2019 ble arrangert i Mumbai, India i perioden fra 1. oktober til 12. oktober 2019. Jeg var reiseleder for en delegasjon på totalt 18 personer. Norge sendte 9 spillere og én trener til dette mesterskapet.
Jeg fulgte naturlig nok Linnea sine partier mest i detalj, og har funnet frem noen situasjoner jeg synes er spennende å trekke frem i dette innlegget. Det var lite konkrete taktiske muligheter i partiene og i større grad svært kompliserte stillinger å analysere uten datamaskin.
Det ble en knalltøff start for Linnea der hun i de to første rundene møtte WCM Bat-Erdene Mungunzul (FIDE:1912) fra Mongolia som var rangert som nr. 16 og kinesiske WFM Boheng Cai (FIDE:1853) rangert som nr. 20. Hun spilte bra sjakk og spilte remis mot begge jentene. Vi starter med å kikke på partiet mellom Linnea og WCM Bat-Erdene Mungunzul. Linnea valgte å spille engelsk åpning og etter 20 solide trekk fra begge to, velger hun å gå for en dristig angrepsplan.
WCM Bat-Erdene Mungunzul (1912)
Linnea Larre (1475)
Hun har flyttet kongen til H2 (noe vi senere skal se er mulig å utnytte for sort) og kjører på med et vågalt og modig g4! Planen er å angripe sorts konge gjennom g-linjen. Overfor kan stillingen sees etter 21. g4. Linnea har reist til VM med et offensivt mål, hun skal ikke forsvare seg i et eneste parti, men spille så aktivt som mulig og være den som har initiativet i partiet og angriper. Hvit følger planen og setter opp det hun tror er et vinnende angrep mot den svarte kongen. Vi går inn i partiet etter trekk 35. g5. Det er ikke enkelt for sort å forsvare seg riktig. Hva ville du gjort i stillingen under om du spiller sort?
WCM Bat-Erdene Mungunzul (1912)
Linnea Larre (1475)
Linnea har ofret en bonde for å angripe. Sort ser ut til å ha fokus på å få inn en sentrums-bonde, eller legge press på hvit i sentrum. Linnea tror hun har et matt-angrep og er ganske sikker på at hun har en vinnende stilling. Hun har regnet en god del på 35.g5 og mener dette er et vinnende angrep mot den sorte kongen. Jeg synes dette er en svært komplisert stilling å analysere. Den hvite springeren på f5 ser ut til å være veldig skummel for sort. Når jeg ser på stillingen med computer-analyse har sort ett og kun ett eneste trekk som gir fordelen som g5-trekket åpner. Linnea har gjort en tabbe her. Årsaken er at hun har oversett hvor kritisk b8-h2 diagonalen er. Tårnet på g3 er en viktig brikke i angrepet men kan rett og slett ikke brukes fordi den ikke kan flyttes så lenge kongen står på den utsatte diagonalen. Det kritiske trekket for sort er 35..hxg5! Hvit har oversett at etter 35..hxg5 36.hxg5 Sxg5, så kan ikke tårnet slå tilbake, og hvit har et stort problem med angrepet. Datamaskinen angir at sort nå står mye bedre enn hvit. Men den mongolske spilleren finner ikke dette trekket og velger det trekket hvit har forventet: 35..Lxf5 noe som ikke gir sort noen fordel.
Mot slutten av partiet velger hvit å gi bort et tårn for en springer i angrepet mot sorts konge. Nedenfor sees stillingen etter 39. Kh1. Hva spiller du som sort her?
WCM Bat-Erdene Mungunzul (1912)
Linnea Larre (1475)
Det hvit har regnet på er: 39..Sxe2 40. Dxf6 Sxg3 41.Txg3 og at hvit får en monsterløper som fort kan settes på f5 eller legge inn sjakk på e6. Det er lett å se for seg i hodet at dette kvalitetsofferet må være et avgjørende angrep i hvits favør. Det både hvit og sort overser er at sort har ett og kun ett trekk som faktisk gir fordel sort i denne stillingen. Det er å slå bonden på e2 med tårnet. Alt annet gir en helt lik stilling. Men sort gjør det som ser naturlig ut, bruker springeren. Og etter 39..Sxe2 40.Dxf6 Sxg3 41.Txg3 Tde5 så innser Linnea at angrepet hennes ikke fører til matt eller ny dronning med h-bonden. Hun må derfor legge inn en evig-sjakk med dronningen på feltene g6 og f6 og partiet ender i remis: 0,5 – 0,5. Litt artig at den mongolske jenta ledet hele VM da siste runde ble satt i gang med 8 av 10 mulige poeng og halvpoenget ned til neste på lista. Dessverre tapte hun det siste partiet og ble forbigått med et halvt poeng. Men delt 2. plass var en utrolig sterk prestasjon (dømt til 4 plass på kvalitet).
I runde 4 ble det ganske så høy temperatur da motstanderen til Linnea rørte en brikke for å flytte den. Nedenfor har arrangøren fanget et øyeblikk fra dramatikken som utspant seg og som ikke endte i norsk favør. De indiske dommerne valgte å gi Linnea sin motstander lov til å flytte en annen brikke etter at turneringslederen til slutt ble tilkalt av de to andre dommerne.
Men jeg har funnet frem et annet parti med noen taktikker du kan forsøke deg på. I runde 7 møtte hun Rebecca Doll. Den tyske jenta var rangert som nt. 22 i feltet med en FIDE-rating på 1828. Linnea spilte et veldig artig angrepsparti, og vi skal gå inn i partiet etter trekk 26.Dh4. Hva ville du ha spilt her om du var sort?
Rebecca Doll (1828)
Linnea Larre (1475)
Hvit forsøker å angripe sorts konge og gir bort et tårn for å angripe med avdekker sjakk. Når sort slår tårnet på d2 er hvit klar med avdekker sjakk. Sortfeltsløperen til hvit ser også veldig sterk ut i kombinasjon med bonden på e5. Men hvit har oversett et godt trekk for sort. Så du trekket? Utfordringen til hvit er springeren som er truet av kongen. Trekket Linnea har valgt gjør to ting, det både dekker springeren men gjør også klar for en avdekkersjakk. Spiller sort 26..De7 nå, rakner det for hvit og det blir i realiteten ikke mulig å redde springeren. Den tyske jenta ser ikke dette og spiller 26..Dd8. Dermed står hvit best da hun kan følge opp med å flytte dronningen til f4, dekke både springer og også slå tilbake på d2 og få løperen for tårnet. Hvit vil da være en kvalitet under, men har mer enn full kompensasjon.
Vi skal gå inn i partiet igjen noen trekk senere. Begge spillerne er i voldsomt tidstrøbbel, og har store utfordringer med å komme forbi tidskontrollen ved trekk 40. Hvit har opprettholdt trykket mot den sorte kongen, og sort har utført et trekk som i realiteten gir hvit stor mulighet for å vinne partiet. Hva ville du spilt om du var hvit her?
Rebecca Doll (1828)
Linnea Larre (1475)
Dette er etter min mening ikke en enkel stilling å analysere. Hvit har et veldig kongeangrep og har fått tre bønder for et tårn. I realiteten har hvit en vunnet stilling. Men her er det kaos for å komme forbi 40 trekk før tiden renner ut. Hvit velger her å aktivere tårnet for å kaste inn enda mere kraft i angrepet, og spiller 36.Te3. Hvit burde spilt 36.Dh5+. Men utfordringen i denne stillingen er å finne hvorfor dette er så sterkt. Det er ikke enkelt å finne korrekte trekk fremover for hvit, i hvert fall ikke på mitt nivå. Hvit finner ikke de riktige trekkene, mister først fordelen, og så blir de kritiske trekkene for å beholde en lik stilling for vanskelig å finne og partiet ender med seier til den tyske jenta. 0-1.
Så bra levert av solide Linnea ??? og interessant å lese om partiene. Fin blogg.
Hei, Mia og tusen takk for det! 🙂