OSS Klubbmesterskap 2018 – 6. runde
Runde 6 i årets høstturnering i Oslo Schakselskap ble spilt torsdag kveld. Min motstander i denne runden var Felix Tunsjø. Selv om han kun er 9 år skal man vokte seg vel for å undervurdere han. Han er én av de mange barna i OSSU som er svært aktive på turnerings-fronten.
Jeg var sort i dette partiet og hadde bestemt meg for å spille Siciliansk da jeg visste at Felix alltid åpner med konge bonden 2 skritt frem. Men jeg ble overrasket allerede i trekk 3 da han ikke gikk inn i åpen Siciliansk, men valgte det som kalles «Forsinket Alapin» som hvit.
Semyon Zinovyevich Alapin var en av de sterkeste russiske spillerne på slutten av 1800-tallet og har fått en rekke åpninger oppkalt etter seg. Én av disse er Alapin-varianten i Siciliansk, der hvit svarer med 2.c3. Dette er en åpning jeg blir mer og mer glad i å spille som hvit, men stort sett har jeg valgt den åpningen Felix brukte mot meg i går: Forsinket Alapin. Idéen er at man venter ett trekk som hvit med å spille c3 og heller spiller ut springeren til f3 i andre trekk først. Derav navnet Forsinket. Vi kan da for eksempel få følgende trekk i åpningen: 1.e4 c5 2.Sf3 d6 3.c3. I vårt parti, valgte jeg å spille 2..g6 og ble altså møtt med dette forsinkede c3 trekket i stedet for d4 som ville ført til mer åpent spill. Felix hadde ambisjoner om å ta kontroll i sentrum og plante bøndene sine der for evig og alltid.
Vi var temmelig raskt ute av kjent teori tror jeg, og jeg fulgte på ingen måte det som er vanlig set-up mot Alapin som gjerne er å spille b6 for å sette sorts hvitfeltsløper på b7. Men dette er gjerne strategien om man spiller en av hovedvariantene og setter løper på e7. Jeg hadde planlagt en strategi som gikk ut på å beholde så mange brikker som mulig så lenge som mulig. Jeg ønsket å komplisere partiet så langt det lot seg gjøre, for på den måten å sette Felix på flest mulig taktiske prøver med mye brikker igjen. Vi skal se at dette ble en liten gjenganger gjennom store deler av partiet.
La oss gå inn i partiet etter trekk 8.Lc4. Allerede her har vi fått opp en stilling med mange ulike valg for sort og som vil ta partiet i helt ulike retninger. Hva ville du gjort som sort her?
Felix Tunsjø (1189)
Eyvind Larre (1226)
Det teoretisk sett beste trekket for sort er å midlertidig ofre Springeren som står på f6. Dette er faktisk et tema som jeg ofte bruker som sort i den italienske varianten i firespringer-spill. Dersom jeg går inn i dette med 8..Sxe4 9.Sxe4 d5 10.Ld3 dxe4 11.Lxe4 Da5+ 12.Dd2 Dxd3 13.Lxd2 har vi rett og slett et bonanza i avbytter og brikkene som er igjen på brettet ser slik ut:
Jeg regnet med at Felix veldig gjerne ville ha gått inn i denne varianten og nærmest være i sluttspill før jeg i det hele tatt hadde rukket å drikke en kopp med kaffe. Derfor valgte jeg å gjennomføre det trekket jeg antok ville komplisere stillingen mest mulig: 13..Sg4. Vi skal gå inn i partiet igjen etter 24.Dh4 Dd3.
Felix Tunsjø (1189)
Eyvind Larre (1226)
Jeg synes vi begge har spilt god sjakk frem til nå med få feil og partiet har vært artig og jevnt. Jeg er godt fornøyd med utposten på f4. Jeg føler at min sortfeltsløper har blitt et monster som dominerer fullstendig. Samtidig har jeg en veldig god dronning som står aktivt og er en utfordring for hvit. Min motstander har satset på et matt-angrep med dronning og bønder som fosser frem. Men jeg er ganske rolig. Akkurat nå er h6 feltet fullstendig lukket for hvit i uoverskuelig fremtid, og det gjør at det aldri blir noen matt med dronning og bonde på g7. Her gjør hvit en feil, antakelig i sin iver etter å gå for en rask matt. 25.f6? Dette trekket hadde vært strålende dersom h6 ikke var så godt dekket med sorts løper. Jeg står nå særdeles bra. Hva spiller du etter at hvit spilte 25.f6?
Min plan var å flytte et tårn i c-linjen for deretter å følge opp med tårnløft til c2. Hvits stilling er i ferd med å kollapse og blir veldig vanskelig å forsvare mot de aktive og farlige sorte brikkene. Jeg begynte å få dårlig tid på klokken her. Den viste at jeg hadde 20 minutter igjen. Plutselig får jeg en plan om kanskje å binde det ene hvite tårnet før jeg tar c-linjen. Jeg ble usikker på om jeg ville få problemer dersom g5 kommer og låser dekningen av h6. Jeg velger derfor 25..Df3+. Hvit har kun ett mulig trekk, nemlig å flytte tårnet i mellom for å stoppe sjakken, og dermed er det tårnet bundet. Hadde jeg tatt meg tiden for å finregne dette godt nok, ville jeg sett at hvit akkurat ikke rekker å sette matt på g7, da sort kommer hvit i forkjøpet etter tårnløft til c2.
Problemet med mitt dronning trekk var at dette viste seg å være et svakt trekk som gjør at jeg går fra en svært god stilling til kun en lik stilling. Dronningen sto nemlig svært godt der den sto, og med et tårnløft i c-linjen ville disse to brikkene sammen med løperen bli vanskelig å stoppe for hvit.
Videre er de påfølgende trekkene mine svake da jeg innser tabben og blir stresset og irritert over at jeg ikke bare spilte på opprinnelig plan. Jeg tillater Felix 4 springer trekk på rad (!) og som til slutt ender opp med en monster-springer på f5! Dette er helt utilgivelig, men var et resultat av at jeg unngikk avbytter så langt jeg kunne. Jeg avslo både dronning-bytte og løperen mot springeren. Det enkleste for min del ville altså vært å terminere den springeren så fort den begynte å bevege seg på brettet. Stillingen som oppsto var veldig vanskelig for meg selv om vi i realiteten står ganske så likt med hver vår utpost. Hvit har mye enklere spill enn sort og sort må spille presist for ikke å tape partiet.
Felix Tunsjø (1189)
Eyvind Larre (1226)
Uheldigvis for hvit kommer det en bukk i denne stillingen. C-linjen er nøkkel her, og Felix har veldig lyst til å bryte inn i den sorte stillingen gjennom den. Uheldigvis for han og for partiet spiller han 32.Tc1. Tårnet rett i slag for den sterke løperen til sort. Partiet er over. Etter tårnbukken er den hvite stillingen håpløst tapt. Dette kunne blitt et slitsom sluttspill der jeg måtte ha kjempet lenge for å berge et halvt poeng selv om jeg står en hel bonde over. 0-1!
PS. For de av dere som undrer på hvor det har blitt av runde 5 i klubbmesterskapet, så måtte det partiet utsettes og spilles torsdag 25.10.18. Det kan jeg love dere blir et spennende parti, som jeg selvfølgelig skal oppsummere dagen etter og publisere her inne på Springer f3!
Virket som et spennende parti! Gøy å lese analysene dine 🙂 Kjenner godt igjen frustrasjonsfølelsen når du plutselig innser at initiativet du en gang hadde plutselig forsvinner på få trekk.. uff 😛 Bra du klarte å holde kontroll på både klokka og stillingen og dra i land seieren! 😉 Disse barna er tøffe å slå!
Ja, det ble et spennende parti, men med overraskende få feil fra oss begge to. Ingen kritiske trekk, bare mange muligheter som stort sett opprettholdt en lik stilling. Det er helt klart en gjenganger at jeg følger opp dårlige trekk med nye dårlige trekk. Dette må jeg fokusere på fremover. I tillegg ser jeg at det å tviholde på planer for lenge når stillingen endrer karakter er jo jeg må bli flinkere til å unngå.
De er utrolig vanskelige å slå, og det er faktisk veldig lett å undervurdere dem. Jeg ser gang på gang på gang på turneringer hvor ofte litt eldre spillere undervurderer de yngste barna, og spiller et eller to veldig dårlig trekk. Det er kun ett dårlig trekk som skal til før de yngste da utnytter sjansen og vinner partiet 😀
Etter at Felix spilte f6, hvorfor fulgte han ikke opp med g5 ved første mulighet, slik at løperen din ikke lenger kan hindre Felix’ dronning i å spasere inn og matte?
Ah, fordi du matter først? Du beskriver det i kommentarene, ser jeg nå. 🙂
Yes, men det var det potensielle g5 som forkludret ting i hodet mitt og som gjorde at jeg gikk inn i varianten med dronningsjakken først. Planen min var da å unngå matt ved å flytte kongen til h8 etterfulgt av tårnet til g8 for å dekke opp g7-feltet. Men altså helt unødvendig å tenke forsvar, da min opprinnelige plan ville truet matt med ett tempo foran hvit 🙂