Oslo Chess Festival 2018
Oslo Chess Festival 2018 ble avsluttet i dag med runde 10. Dette er tredje året på rad turneringen arrangeres i Oslo i skolens høstferie. Den sterke åpne stormesterturneringen har vært populær blant utenlandske tittelspillere. I år endte man på 98 deltakere, som nok er litt skuffende. Litt få norske spillere valgte å stille denne gangen som i år ble avholdt på Radisson Blue Alna. Fine lokaler, gode spilleforhold og bra atmosfære gjorde dette til en severdig turnering.
Nytt av året var live-sendinger med GM Jon Ludvig Hammer, IM Nicolai Getz og Erle Marki Hansen. De kommenterte de 12 øverste bordene live hver dag og sendingene kunne følges på Twitch. Dette fungerte utrolig bra, og var en nyhet jeg håper blir fast ved turneringen i fremtiden.
Jeg tenkte å ta en kikk på noen av partiene til de tre yngste spillerne fra Oslo Schakselskap (OSS) som var i aksjon i turneringen; Elham Abdrlauf, Linnea Larre og Axel Tunsjø. Disse tre spillerne er født i henholdsvis 2005, 2006 og 2007.
I runde 8 spilte Elham med hvite brikker mot Axel Tunsjø. Axel får relativt tidlig et lite overtak og står veldig godt når vi går inn i partiet etter trekk 25.Dd5+ Tf7. Hvits bønder i c- og d-linjen kan gjøre mange sjakkspillere med litt normal klubb-rating svett både her og der. Men i realiteten er de ikke så store trusselen akkurat nå.
Axel Tunsjø (1927)
Elham Abdrlauf (2069)
Derimot er sorts bondekjede på e5-g3 et mareritt for hvit som har en veldig utsatt konge. Sort velger nå et litt rart valg og jeg er usikker på hva tanken bak trekket er: 26.Lxf4? For selv om c-bonden marsjerer videre fremover i neste trekk er det vanskelig å se hvordan hvit skal bryte gjennom med det første. Men sort spiller noen upresise trekk og fordelen renner bort og vi som følger med ser frem mot et langt spennende sluttspill som er veldig komplisert for begge spillere.
Vi går inn i partiet igjen etter 35.Txe1. Axel står fortsatt litt bedre og har et fint press mot den utsatte kongen til hvit. Sort på sin side har en dronning som akkurat nå har mulighet for å legge inn en sjakk samt en hvitfeltsløper som ved god koordinering med dronning kan legge press på f7-feltet. Hva ville du ha spilt som sort i denne stillingen?
Axel Tunsjø (1927)
Elham Abdrlauf (2069)
Sort tråkker her feil og taper i realiteten partiet med 35..Dd8?. Hvit får endelig muligheten til både å få dronningen plasser optimalt mitt på brettet, men også samtidig å vinne tempo med en sjakk på d5! Partiet ender i matt etter 40 trekk. Et veldig godt parti av begge spillerne som hadde fortjent et lengre sluttspill, 1-0.
I runde 10 var Linnea Larre hvit mot Amelia Nordquelle. Partiet er jevnspilt frem til vi går inn etter trekk 19.Sb5 Lg4. Hvit går i en særdeles lang tenkepause på omlag 35 minutter. Ser du hvorfor? Og hva ville du ha spilt om du var Linnea her?
Amelia Nordquelle (1575)
Linnea Larre (1485)
Hvit velger å gi dronning for to tårn! Computer-analysene viser at dette faktisk er det beste trekket for hvit og gir også en fordel på opp mot en halv bonde. Alle andre trekk gir en liten fordel sort. Etter 20.Sxc7 Lxd1 21.Sxe8 Lf3 22.Sxf6+ Lxf6 23.Lh3 Kg6 24.Lb4! får vi opp følgende stilling:
Amelia Nordquelle (1575)
Linnea Larre (1485)
Sort har spilt noen upresise trekk etter å ha byttet to tårn for dronning og gitt hvit en veldig god stilling. De hvite brikkene samhandler nærmest optimalt og tårnet i den åpne c-linjen sammen med løperen på h3 er et stort problem for sort. I tillegg er de sorte brikkene et godt stykke unna å få koordinert seg mot de aktive hvite offiserene. Partiet er i realiteten vunnet og mye enklere å spille som hvit og Linnea vinner partiet etter 30 trekk, 1-0.