Gardermoen Radisson Blue Grand Prix 2018
I helgen ble turneringen Gardermoen Radisson Blue Grand Prix 2018 arrangert. Første gang var i fjor med 57 deltakere. I år økte dette til hele 78 deltakere. Dette var en fin turnering med gode spilleforhold på et veldig bra hotell ved Oslo lufthavn Gardermoen. Kudos til Eidsvoll Sjakklubb for en glimrende gjennomført turnering.
Jeg stilte i C-gruppen forbeholdt spillere under 1400 i rating. I runde 2 møtte jeg rating-favoritten Jo Frønsdal Engedal. Han er én av flere aktive ungdommer i OSS og OSSU (ungdomsklubben) og utgjorde én av mange ungdommer fra Oslo Schakselskap i denne turneringen.
Jeg har tidlig i partiet feilvurdert et trekk. Over brettet så trekket mitt veldig sterkt ut og jeg var godt fornøyd. I ettertid ser jeg av analysen at trekket ikke var spesielt bra men Jo ble litt ivrig i sitt kongeangrep og vi endte opp med en spennende og veldig komplisert stilling.
La oss ta en titt på partiet etter 24.Tag1 Dh4. Jeg har her fått opp en en stilling jeg er godt fornøyd med. Jeg har klart å ri av et tidlig kongeangrep men springeren er bundet. Den fremskutte f-bonden utgjør hele tiden en potensiell matt-trussel i kombinasjon med den sorte dronningen. Men jeg har en halvåpen g-linje der begge tårnene mine står flott og en aktiv dronning på 7-raden. Jeg bruker her omlag 20 minutter før jeg gjør mitt neste trekk. Hva ville du ha gjort her? Og hva er i så fall oppfølgingen og videre trekk? Det holder ikke kun å tenke ut det neste trekket, vel så viktig er det å ha tanker om videre utvikling i partiet.
Jo Frønsdal Engedal (1390)
Eyvind Larre (1226)
Jeg vurderer to-tre kandidattrekk. Det ene trekket er å spille 25.Txg7. Det jeg regnet på her var noen ulike varianter som ville gitt sånn nogenlunde følgende stilling etter en en god del avbytter i g-linjen:
Jeg regnet og regnet og kom frem til at her lå det så mange åpenbare matt-trusler med den sorte dronningen og f-bonden at det ikke fristet. Det jeg ser når jeg nå analyserer dette er at 25.Txh7 faktisk er det beste trekket i den opprinnelige stillingen. Jeg har oversett at den hvite dronningen kan utnytte sjakk på åttenderaden og dermed unngå å gi sort noen mulighet for å klare å sette matt.
Jeg brukte derfor mest tid på å vurdere et annet trekk, og mente jeg fant en forsert rekkefølge på hele seks trekk! Det utrolige var at partiet faktisk fulgte disse seks trekkene til punkt og prikke. Jeg valgte å slå på f3 med Tårnet og etter 25.Txf3 Txf3 26. Dxc7+ Kh2 27. Dxc7 Df6 28.Dxg7+ Dxg7 29.Txg7+ Kxg7 30.Sxf3 har jeg et totalt vunnet sluttspill der alle offiserer er slått av utenom min egen springer:
Jo Frønsdal Engedal (1390)
Eyvind Larre (1226)
Det må nå nevnes at disse seks trekkene jeg var veldig stolt av viste seg ikke å være så forsert likevel. For i analysen ser jeg at sort på ingen måte bør slå tilbake umiddelbart med tårnet (da ender man jo opp med dette totalt tapte sluttspillet). Sort bør i stedet benytte muligheten for å trekke dronningen tilbake i aktivt forsvar slik at matt-trusselen på 7-raden ikke er like sterk. Hvit vil stå klart best, men for alle praktiske formål synes jeg ikke det er så enkelt å finne en videre plan for å utnytte denne fordelen og vinne partiet.
Sett i ettertid og med analysene synes jeg det var helt greit at jeg ikke valgte å slå i g-linjen og gå inn i den varianten som helt klart var mest fordelaktig for hvit. Jeg opplevde det som mest risiko da jeg jo åpenbart ikke tenkte på å legge inn sjakk på sisteraden og ta aktivt kontroll i den videre retningen av partiet. Men utrolig lærerikt da jeg mistenker at jeg kommer opp i noen liknende stillinger fremover og da kommer jeg garantert ikke til å overse mulighetene for at dronningen kan aktiveres med tempo i form av sjakker. Uansett, sluttspillet var enkelt vunnet: 1-0
I B-gruppen fulgte jeg naturlig nok mest med på Linnea Larre. Siste runde kunne fort ha blitt et ganske så kort parti. Motstanderen var Louis Khoo-Thwe. Et rent OSS oppgjør her altså. Vi skal gå inn i partiet etter trekk 12.Sg5 Tf5. Linnea har her fått opp en vunnet stilling og sort skal i praksis ikke klare å gjøre så mye her. Stillingen er vel hva vi gjerne kaller håpløs for sort og kan nærmest gis opp om noen få trekk.
Hva ville du spilt i denne stillingen? Hvit har altså fått et fantastisk kongeangrep etter at sort tidlig i partiet har gjort en feilvurdering. Men akkurat nå er altså kun dronning og springer med i angrepet. Fordelen til hvit er at både løper og den andre springeren alt er utviklet og veldig raskt kan komme med i det avgjørende angrepet.
Louis Khoo-Thwe (1530)
Linnea Larre (1485)
Linnea blir for fokusert på dronningen og springeren sin og velger å slå umiddelbart, 13.Dxh7+. Dette gir henne en mer komplisert stiling og oppfølgingen blir også litt vanskeligere. En stor mulighet for å avgjøre partiet tidlig her med andre ord men som ikke ble utnyttet. Jeg satte opp stillingen i kveld og gav henne i oppgave og finne løsningen. Hun brukte ikke mange sekundene på å spille den korrekte oppfølgingen her frem til sort kan gi opp. Men partiet ender altså etter hvert opp i en ubalansert og komplisert og spennende stilling med tårn mot to springere etter at hvit skusler bort mulighetene fra åpningen.
Vi skal gå inn i partiet etter 51.Td5. Jeg må bare si jeg er utrolig imponert over Louis og Linnea her. Spillerne har her havnet i en remis-stilling ved korrekt spill fra begge to. Men dette er en vanskelig og ubalansert stilling der Louis har to springere mot tårn og ekstra bonde.
Louis Khoo-Thwe (1530)
Linnea Larre (1485)
Et vanskelig sluttspill etter min mening og lett å trå feil i sluttminuttene av siste parti etter en lang helg. De kjemper desperat i en time over brettet. Sett deg ned og forsøk å spille dette ut uten å tape partiet. Det er jeg ganske sikker på at jeg ikke hadde klart.
Linnea og Louis spilte følgende trekk frem til de ble enige om remis: 51.Td5 Sb4+ 52.Td6 Ke7 53.Th6 Sf3+ 54.Ke2 Sd4+ 55.Kd2 Sb3+ 56.Kc3 Sc1 57.Th3 Se2+ 58.Kd2 Sf4 59.Tf3 Sc6 60.Tf1 Sd4 61.Th1 Kd6 62.Th6+ Ke7 63.Tb6 Sf3+ 64.Ke3 Se1 65.Tb3 Sc2+ 66.Kd2 Sb4 67.Ke3 Kf6 68.Tc3 Kg5 69.Tb3 Se6 70.Tc3 Sf4 71.Tb3 Kf6 72.Tc3 Kg5 73.Tb3 Kg4 74.Kd2 Kf3 75.d4+ Kxe4 76.dxe5 Kxe5 77.Tg3 Kd4 1/2-1/2