Sandefjord GP 2019
Sandefjord GP 2019 ble gjennomført fra 25 oktober til 27 oktober på Kurbadet. Dette var en turnering jeg likte godt i fjor og jeg ønsket derfor å spille her i år også. Målsetningen var å gjøre det bedre enn fjoråret, noe jeg vil si jeg klarte med god margin.
Jeg spilte noen veldig artige partier i B-gruppen og har funnet frem noen taktikker du kan bryne deg på fra mine partier. Det ble spilt 2 runder hurtigsjakk fredagen. Lørdag og søndag spilte vi til sammen fire runder langsjakk.
Jeg har også funnet frem et typisk eksempl på hvordan man gjerne taper eller vinner en bonde i midtspillet fra et av partiene til Linnea som spilte i A-gruppen i år.
Jeg hadde et mål om å oppnå 50% score i år, som var en forbedring fra i fjor. Da vi avsluttet 6. og siste runde søndag ettermiddag var status 3 av 6 mulige poeng og +12 blanke fine ratingpoeng i skuffen. Godt fornøyd med eget spill, seier mot en spiller på 1533 og remis mot spillere på 1483 og 1467 lover godt for ambisjonen om å løfte meg til 1400-nivået og med det i så fall bli en klasse 3 spiller. Men det er et stykke dit. La oss kikke litt på et parti jeg spilte mot Simon T. Johansen fra runde 4.
Jeg spilte en god åpning, og utnyttet et par upresise trekk. Når man først gjør en feil og blir stående en bonde under eller liknende er det ofte lett å følge opp med flere feil. Det er gjerne psykologien som spiller inn. Jeg har vunnet en bonde, og det kan se ut som hvit står markant dårligere på grunn av de svake bøndene på c2 og a2. Men i realiteten er dette ganske så likt. Da jeg satt der og spilte følte jeg at jeg hadde en veldig mye bedre stilling og nærmest sto til vinst her. Kanskje min motstander følte det samme. Han følger opp med 13. Tb5. Hva spiller du her om du er meg? Hvit truer nå løperen min på c5 ved å sette press med både springer og tårn.
Simon T. Johannessen (1467)
Eyvind Larre (1222)
Du så kanskje feilen til hvit? Jeg har mulighet for å legge inn en sjakk med løperen. 13..Lxf2+! Jeg vinner en ny bonde, hvit må gjøre noe med sjakken og tårnet henger plutselig på b5 da jeg kan ta den med dronningen min etterpå. Johansen mister dermed både tårn og bonde for løper og jeg har i realiteten vunnet partiet.
Men la oss gå noen få trekk fremover, for jeg gjør én veldig stor feil i turneringen og den kommer nå. Vi går inn i partiet etter 17. Sxf6+. Jeg har god tid på klokka her. 44 minutter. Tidskontrollen er veldig spesiell. Om vi kommer forbi 40 trekk får vi 15 minutter ekstra på klokken. Ved start har vi 90 minutter (hver) og vi får også 30 sekunder tillegg per utførte trekk. Jeg tenker i 2 minutter og utfører trekket mitt. Men hva gjør du i denne stillingen?
Simon T. Johannessen (1467)
Eyvind Larre (1222)
Det han forsøker å gjøre er å ofre springeren for å sette inn en evig sjakk og dermed sikre remis i en håpløst tapt stilling. Jeg regner raskt på offeret og ser at den hvite dronningen kan få inn evig sjakk på f6 og g5. Om jeg slår springeren slår droningen tilbake og så kan den sjakke på g5 og f6. Jeg ble litt frustrert og valgte derfor 17..Kh8.
Men dette var selvfølgelig bare tull, og du ser sikkert hvorfor? Jo, for etter 17..gxf6 18. Dxf6 så legger jeg inn 18..Dxc2. Min dronning har dermed en åpen og fin diagonal ned til g6! Så dersom hvit nå legger inn sjakk på g5 går jeg bare i mellom med dronningen min. Dette overså jeg i min iver etter å gjøre et dårlig trekk og oppdaget jo dette rett etterpå og satt og irriterte meg noe alvorlig under resten av partiet over denne feilen.
Partiet endte faktisk i remis. Jeg har to tårn og bonde mot dronning. Står i realiteten best, men i stedet for å forsøke å spille med risiko, innser jeg at jeg har gjort noen store feil i dette partiet og er fornøyd med remis. Nedenfor ser vi stillingen etter 24. Dg4+
Simon T. Johannessen (1467)
Eyvind Larre (1222)
Jeg velger derfor bare å dekke bonden på f6 med kongen og dermed i realiteten tvinge hvit til å gå inn i trekkgjentakelse. Etter 24. Dg4+ Kh8 25. Dd4 Kg7 26. Dg4+ Kh8 blir vi enige om remis. 0,5 – 0,5.
Fra A-gruppa har jeg funnet frem et par eksempler på hvordan jeg ofte taper en bonde. Hvit har akkurat flyttet… Hva gjør du som sort her? Er det noen spennende taktikker her? Det er alltid enklere å finne muligheter om man vet det er noe slik som når man løser sjakkoppgaver. I partier man spiller vet man egentlig aldri om det oppstår en mulighet når motstanderen flytter en brikke. Da er jobben mye vanskeligere og det er lett å overse noe og lett å ergre seg i etterkant over tapte muligheter.
Linnea Larre (1475)
Bjørn Kristiansen (-)
Antakelig er planen til hvit å forenkle ved å få slått av en hel del brikker. Det ser jo ganske så greit ut å spille løperen fra e2 til g4. Men akkurat dette trekket er ikke det beste i denne stillingen. Hvit har en utfordring med e5-feltet. Springeren der står jo trygt og fint og er passet på av en bonde samt løperen på f4. Men sort har sørget for å sette press på dette feltet med den sorte løperen på g7 og springerne på d7 og c6. Den hvite løperen truer sorts løper på e6 som akkurat nå ikke er beskyttet av noen brikker. Men den sorte dronningen kan raskt være en fin brikke i forsvaret av løperen bare springeren på c6 flytter. Og det er her feilen til hvit ligger. For e5 feltet er nå under press og i og med at sort har tre brikker som angriper feltet er det bare for hvit å utføre 15..Scxe5! Hvit dekket jo feltet med en bonde, og må bruke den for ikke å tape en offiser. Men bonden ender jo med å bli tatt av sort etter 16. dxe5 Sxe5 17. Lxe5 Lxe5.
Dette er en klassisk eksempel på hvordan jeg som regel mister en bonde i midtspillet. Jeg klarer ikke å regne godt nok på alle slike varianter og på felter som er under press, og havner bakpå. I partiet over får sort gradvis større og større fordel og vinner til slutt partiet etter 37 trekk. 0-1.