Blaafarveværket GP 2019
Forrige helg ble Blaafarveværket GP 2019 arrangert på Modum Blaafarveværk. Turneringen ble spilt i Glasshytta for fjerde gang. Fantastiske omgivelser og ramme for en sjakkturnering. Dette er helt klart en turnering jeg skal spille også neste år dersom den blir arrangert.
Etter å ha kastet bort et fullstendig vunnet parti mot Håvard Haug (som vant C-gruppen), ranet jeg til meg et poeng i siste parti. Jeg sto dårlig fra start til slutt og i et desperat forsøk på å få igang brikkene med offensivt angrep tråkket min motstander feil mot slutten og bukket dronning og tapte partiet.
I runde 4 møtte jeg Julie Sømhovd. Jeg vant dette partiet men etterpå satte vi oss ned for å analysere. Det viste seg at flere av våre konklusjoner over brettet både under partiet og i etterkant over analysebordet på ingen måte stemmer godt med hva sjakkcomputeren mener. La oss gå inn i partiet etter trekk 11.Db3 d5.
Julie Sømhovd (1133)
Eyvind Larre (1221)
Da vi analyserte partiet etterpå trodde vi begge to at d5 var tapstrekket, eller i hvert fall trekket som gjorde at svart havnet i trøbbel. Vi mente at det hadde vært enklere og bedre å bare spille 11..Dd7. Det viser seg når jeg nå sitter med computeren at d5 faktisk er det beste trekket i denne stillingen og på ingen måte et dårlig trekk. Min plan i denne stillingen var å forsøke å vinne en bonde på d4, alternativt svekke den sorte kongestillingen og få en stor fordel. Etter 12.exd5 exd5 13.Se4 truer jeg å slå springeren på f6 og enten vinne bonden på d5 samtidig som jeg får inn en sjakk eller å åpne g-linjen og svekke den sorte stillingen foran kongen. Vi var ganske overbevist begge to om at hvit her sto mye bedre enn sort.
Julie Sømhovd (1133)
Eyvind Larre (1221)
Det viser seg altså at hvit på ingen måte står noe bedre enn sort her, kanskje heller tvert om! Men etter 13..h6 får jeg en liten fordel, men ikke i nærheten av det jeg trodde. Dette er et godt eksempel der jeg overvurderer min egen stilling veldig. Jeg kan nå slå springeren på f6, og dersom Julie slår tilbake med g-bonden for ikke å miste bonden i d-linjen har jeg svekket kongestillingen. Computeren viser at jeg kun har en liten fordel og ikke den store fordelen jeg selv trodde jeg hadde. Dessverre for Julie glemmer hun at bonden på d5 henger og slår tilbake med Dronningen som er veldig naturlig for ikke å åpne g-linjen. Når hun i trekket etterpå tråkker feil med kongen går hun i en gaffel på dronning og konge og partiet var over. Synd, fordi her var det veldig mye spill igjen, og dette partiet var helt uavklart og kunne gått i begges favør. 1-0.
Linnea Larre spilte i B-gruppen og gjorde sakene sine veldig bra. I runde 3 hadde hun de hvite brikkene mot John Olav Kroken fra SK Stjernen. Vi skal gå inn i partiet etter 31..Kf8. Hvit har vunnet en bonde, og står klart bedre enn sort. Linnea legger en spenstig plan og tenker en del trekk fremover når hun velger 32.Lxd5. Hun tar en bonde og lar tårnet stå rett i slag! Hva gjør du i denne stillingen som sort?
John Olav Kroken (1615)
Linnea Larre (1588)
Planen til Linnea er snedig! Etter at sort slår tårnet på h5, følger hun opp med å slå den sorte hvitfeltsløperen på e6, for deretter å dytte bonden til f5! Da har hun en monsterbonde på e6 støttet opp av bonde på f5. Disse to brikkene dominerer brettet og kan ikke angripes. Hvit står til klar vinst her:
John Olav Kroken (1615)
Linnea Larre (1588)
Men, det er faktisk muligheter for sort til å unngå å stå så dårlig når hvit velger å gi bort tårnet for løper og bonde. I stedet for å slå tårnet umiddelbart, skal sort bare trekke løperen stille tilbake. Da ryker planen til hvit og man ender opp med to bønder og en løper for tårnet. Hvit står fortsatt til vinst men det blir mye vanskeligere å vinne dette partiet:
Hvit står klart best men i og med at sort kan slå tårnet med dronningen og ikke bonden får Linnea ikke fullført planen om løper på e6 og bonde på f5. Men sort gjør det som nok de fleste ville gjort, og tatt kvalitet umiddelbart. Hvit fører partiet trygt i havn og vinner. 1-0.