OSS Vårturnering 2019 – 4 og 5. runde
Både 4. og 5. runde i OSS vårturneringen er spilt, og jeg står nå oppført med to strake seire. Begge rundene bød på spennende taktiske kombinasjoner og ikke minst hårfin balanse mellom høyt der oppe og langt der nede. Pila peker med andre ord riktig vei, selv om jeg har måttet spille med sorte brikker i to partier på rad.
I 4. runde møtte jeg Hans Christian Saltrø. Partiet var lenge spennende, men endret karakter etter trekk 17.
Hvit har i diagrammet under akkurat spilt trekket 18.Db3. Det står nå en springer i slag for bonden som står på d3. Men det er litt komplisert her synes jeg. I hvert fall når man ikke sitter rolig og avslappet i sofaen en fredagskveld og kikker på dette. Under partiet var jeg litt stressa, fordi jeg måtte regne en del varianter fremover dersom springeren slås av bonden som står på d3. Hva ville du gjort? Og hva svarer hvit på det trekket tror du?
Hans Christian Saltrø (-)
Eyvind Larre (1239)
Jeg valgte å slå springeren, og min motstander valgte å slå min hvitfeltsløper som står på d7 med tårnet. Med andre ord får vi følgende diagram etter slagvekslingen, og hva velger du å spille som sort?: 18..dxe2 19.Txd7:
Hans Christian Saltrø (-)
Eyvind Larre (1239)
Dette ser veldig skummelt ut for sort. Hvit har nå tårn, løper og dronning pekende mot f7-feltet og matt-spøkelset lyser lang vei. Det er viktig at jeg finner de riktige trekkene her. Jeg fant et veldig godt trekk: 19..De6!. Setter dronningen rett i slag, men dersom hvit slår den er det sjakk matt på c1 med tårnet i c-linjen. Det ser så enkelt ut hele den kombinasjonen fra trekk 17 der hvit gjør en stor feil, jeg kan dytte bonden og true både dronning og springer men når man må regne varianter 3-4 trekk frem som alle inneholder matt-spøkelser er det faktisk stressende og vanskelig der og da. Sort står til klar vinst her, og et par trekk senere er det sjakk matt. 0-1.
I 5. runde møtte jeg Rune Røren. Dette ble et parti der jeg gjorde veldig mange feil. Mye av årsaken var at jeg fryktet å bli satt matt i h8-a1 diagonalen. Vi skal gå inn i partiet etter trekk 10.Sf3:
Rune Røren (-)
Eyvind Larre (1239)
Her har vi et eksempel hvor jeg undervurderer sterkt egen stilling og overvurderer farene som lurer. Den lange sortfeltsdiagonalen kan jo skremme vannet av hvem som helst. Det store spørsmålet er jo om jeg skal slå tårnet på a1 og gi bort løperen min. Dronningen til hvit vil da plassere seg i diagonalen og med et løpertrekk til h6 ser jeg for meg at jeg kan gi opp partiet. I tillegg kan hvit legge inn en sjakk ved å slå på f7 og fjerne bonden som potensielt kan blokkere den sorte diagonalen. Jeg velger her å ikke slå tårnet og heller spille et annet trekk. Min oppgave til deg er å finne ut av hva du ville gjort og så forsøke å regne de neste trekkene for både sort og hvit. Ikke så enkelt egentlig. Selv om computeren her viser fullstendig vunnet stilling for sort.
Vi skal gå inn i partiet igjen etter trekk 23.h5. Hvit er her i ferd med å sette sort sjakk matt! Et voldsomt kongeangrep er på gang. Hvit forsøker å åpne h-linjen for å bruke tårn og dronning i det endelige nådestøtet. Sort har resursser. Kan du se dem? Hva ville du ha spilt her? Hvordan i alle dager skal du unngå matt? Her er det mye å regne på. Sort står faktisk fantastisk bra, selv om det kanskje ser helt motsatt ut?
Rune Røren (-)
Eyvind Larre (1239)
Jeg velger her å slå løperen med sjakk. Det trekker gjør at vi står ganske så likt. Problemet er at jeg ikke klarer å regne hjem de andre variantene. Jeg tror rett og slett at jeg går matt i alle andre varianter, noe som er helt feil. Den optimale varianten for sort er altså: 23..Dxc2 (truer nå matt i én). Den hvite løperen er bundet og kan ikke slå tilbake. Deretter rakner det raskt for hvit fordi sort har nok brikker til å både forsvare seg og vinne partiet.
Klarte du å regne alle de ulike variantene her og se at sort i teorien har fullstendig kontroll på brettet? Motstanderen min gjorde noen feil rett etterpå og jeg vant partiet. 0-1.