OSS Vårturnering 2019 – 2. runde
Vårturneringen i OSS er igang og vi har spilt to runder. Forrige torsdag spilte jeg runde 2 etter å ha tapt mitt parti i første runde. Jeg var på ingen måte forberedt til dette partiet og det eneste jeg var klar over var at jeg hadde de sorte brikkene. Min motstander i denne runden var Tor Kr. Knudsen (1481).
Min motstander valgte kongebonden to skritt frem (1.e4) og jeg valgte å spille Siciliansk ved å svare med min bonde i c-linjen to skritt frem (c5). Jeg spilte litt uforsiktig i åpningen, og lot motstanderen min få en taktisk mulighet. Jeg ble overrasket over at han valgte å gi bort sin hvitfeltsløper i trekk 6.
Om vi ser på diagrammet under, ser vi at jeg har spilt opp en stilling der hvit får denne muligheten ut av åpningen. Hvit vil ende opp med en stilling som kanskje er enklere å spille enn sort, særlig da sort mister muligheten for å få kongen raskt i sikkerhet. Men objektivt sett blir stillingen ganske lik.
Eyvind Larre (1239)
Tor Kr. Knudsen (1481)
Når hvit slår på f7 må sort slå tilbake med kongen. Deretter følges det jo opp med en sjakk med springeren på g5 og så får hvit tilbake offiser siden sort sin springer på g4 henger (kan bare plukkes av hvit sin dronning). Alle disse trekkene skjedde altså i partiet og jeg sto dermed en bonde under og min konge litt klønete plassert på g8. Jeg husker ikke helt hva som foregikk i hodet mitt, men jeg valgte å ikke bare ta tilbake bonden på e5 med min sortfeltsløper. Det kan være jeg så noen spøkelser ved at hvit kunne ha fulgt opp med dronningsjakk på c4. Uansett en stor tabbe som gjorde at jeg sto en bonde under og samtidig gir jeg motstanderen min en veldig god bonde i e-linjen.
Tor Kr. spilte et godt parti synes jeg og utnyttet mine feil. Vi skal gå inn i et ganske interessant tidspunkt av partiet, der hvit i det 18 trekket velger å spille løperen til g5! Med dette trekket oppstår det plutselig en taktisk mulighet for meg. Kan du se den?
Eyvind Larre (1239)
Tor Kr. Knudsen (1481)
Jeg benyttet meg av denne muligheten, og trodde faktisk jeg dermed sto best. Hvit har etter min mening spilt litt vel optimistisk med sitt trekk 18 og jeg får dermed inn en taktisk variant ved å slå bonden på c3 med sjakk! Sorts dronning henger etter dette på f7. Vi får følgende slagveksling: 18.Lg5 Lxc3+ 19.Sxc3 Txf7 20.exf7 Df8 og dermed hadde vi denne stillingen:
Eyvind Larre (1239)
Tor Kr. Knudsen (1481)
Jeg trodde etter denne slagvekslingen at jeg skulle klare å vinne dette partiet. Sort står kvalitet over her med dronning for springer og tårn samt bonde. Men det viste seg at det var utrolig vanskelig å spille denne stillingen! Jeg ble rett og slett satt matt her en del trekk senere. Nøkkelen til hvit i denne stillingen er å beholde bonden på f5 og få kongen i sikkerhet. Dette skjønte Tor Kr. og rokerte umiddelbart slik at min løper ikke fikk muligheten til å hente f-bonden.
Computeren sier at hvit står veldig godt og skal vinne med korrekt spill. Samtidig er det ikke helt håpløst for sort, men utfordringen slik jeg ser det er at det i praksis er vanskeligere for sort å spille denne stillingen enn hvit. Flere ble overrasket over at jeg tapte dette partiet siden jeg sto kvalitet over. Men for alle praktiske formål viste dronningofferet seg å være et godt trekk for hvit.
Artig parti, der jeg gjør mange feil og ikke minst et godt eksempel der det å faktisk gi dronningen for et tårn og løper fungerte godt.
Jeg ville også trodd svart sto best i det nederste diagrammet. Men tror vi amatører har en sterk tendens til å overvurdere dronningen i kamp mot andre brikker.
Ellers kaller du det et dronningoffer. Men det var vel en bukk? Finnes vel betydelig bedre trekk i den første diagramstillingen skulle jeg tro? F.eks. 0-0
Ja, jeg trodde faktisk også det var en bukk av han da jeg spilte og tenkte i det stille at jeg nå fikk en god mulighet for å snu et parti der jeg hadde vært i kne helt fra starten. Men det virket etter partiet som om det var et offer. Uansett, et ganske interessant eksempel på et stilling der man fort kan vurdere feil.